MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Dienstag, 18. Dezember 2012

Selbstgebackene Spekulatius mit dulce de leche

Von den Tchibo Formen habe ich bereits geschwärmt und es bleibt jedem selbst überlassen, ob man darin Schokolade schmilzt, so wie ich es getan habe, oder doch lieber Kekse in ihnen backt. Ich habe am Wochenende Katharina´s Rezept darin ausprobiert (aber ohne Salz), weil ich im Kühlschrank noch eine offene Dose dulce de leche hatte. (Kleine Bemerkung: Dulce de leche könnt Ihr entweder fertig kaufen oder selber kochen, aus Milchmädchen. Wie das genau geht, könnt Ihr am besten bei Tante KuLa sehen.) Die Spekulatius sind superlecker, auch ohne Salz! :-)





Zutaten:
100g kalte Butter
100g Karamellcreme
40g brauner Zucker
200g Mehl  
1/2 Tl gem. Zimt
1/2 Tl gem. Ingwer  
1 Prise gem. Muskatnuss
1/2 Tl Garam Masala (oder einfach Lebkuchengewürz nehmen)  
1 Handvoll gehackte Mandeln (oder Nüsse)  
eventuell etwas Fleur de Sel zum Bestreuen

Zubereitung:
Aus den Zutaten einen Teig kneten. In Folie eingepackt für ein paar Stunden in den Kühlschrank legen. 
Backofen auf 180°C vorheizen. Den Spekulatiusteig ca. 2 mm dünn ausrollen, in rechteckige Stückchen schneiden und in die Formen legen. Die eine Seite mit den Mandeln bestreuen und mit einem Nudelholz einmal darüber rollen. 10-12 Minuten backen. Herausnehmen und komplett abkühlen lassen. ( Nicht zu lange backen, weil die Kekse nach dem abkühlen härter werden.



Karácsonyi "spekulatius" kekszek

Tchibo formákról már korábban is nagyon pozitívan áradoztam. Ezen a hétvégén Katalin receptjét próbáltam ki, mert a hütöben még volt egy doboz karamellkrém. Nagyon finom kekszek, és a karamell ellenére sem túl édesek. A karamellkrémet lehet készen venni, de készíthetjük saját magunk is. Aki tud németül, az elolvashatja itt hogyan. (Aki nem tud németül, és mégis szeretné tudni, az írjon nyugodtan és segítek.) Az eredeti receptben a kekszek csipet sóval megszórva készültek, én kipróbáltam azzal és anélkül is, de nekem só nélkül jobban ízlettek. 

Hozzávalók: 
100 g vaj
100 g karamellkrém
40 g barna cukor
100 g liszt
100 teljes kiörlésü liszt
1/2 tk fahéj
1/2 tk gyömbérpor
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk Garam Masala
(vagy 2 tk mézeskalácsfüszer, ha a fentiek nincsenek)
maréknyi aprított mandula (vagy dió)
esetleg kevés finom szemcséjü só vállakozóbb kedvüeknek

Elkészítés:
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és fóliába becsomagolva hütöbe tesszük egy pár órára. Utána a sütöt elömelegítjük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk és megfelelö négyzetekre vágjuk. A formákba fektetjük, megszórjuk mandulával és a nyújtófával egyszer végigmegyünk  rajta, hogy a mandula jobban tapadjon. Kb. 10-12 perc alatt készre sütjük és hagyjuk kihülni. (Ne süssük tovább, mert akkor nagyon kemény lesz. A kekszek kihülés után még megkeményülnek.) 
u.i.: Akinek nincs Tchibo-s formája, használhat hagyományos karácsonyi formákat is. Egyszer kipróbáltam almalekvárral is, mert túl késön láttam, hogy nincs karamellkrémem. Szóval lekvár is jó, de akkor érthetöen teljesen már az íze.  

1 Kommentar:

  1. A só nélküli változatból vettem, köszönöm :) Áldott ünnepet kívánok !

    AntwortenLöschen