MULTINATIONALE GERICHTE: IN UNGARN DAHEIM, IN DER WELT ZUHAUSE!

Donnerstag, 27. September 2012

Rote Beete Tarte mit Ziegenfrischkäse

Lila ist die gewünschte Farbe bei Uwe in diesem Monat. Nach zwei Monaten Pause wieder dabei, und zwar mit dieser Tarte. Rote Beete und Ziegenkäse sind ziemlich beste Freunde, hier werden die dünnen rote Beete Scheiben karamellisiert und danach im Himbeeressig weichgekocht. Ein Traum, ob kalt und/oder warm! :-)
Der Boden ist der gleiche, wie bei meiner Rotkohltarte.











HighFoodality Blog-Event Cookbook of Colors
Weitere farbenfrohe Rezepte findet Ihr beim Uwe! :-)


Zutaten:
für den Boden:

50 g Wallnüsse, fein gemahlen
250 g Mehl
100 g  weiche Butter
1 Ei 
1 El Essig
für die Füllung:
1 rohe rote Beete
1 El Öl + 1 El Butter
2 El brauner Zucker
2 El Balsamico Essig

2 El Himbeeressig
1 guter Schuss Rotwein
2 El Preiselbeermarmelade

2 Schalotten, in Ringe geschnitten 
weicher Ziegenkäse
Salz, Pfeffer

außerdem:
getrocknete Hülsenfrüchte zum blindbacken
1 Eiweiß



Zubereitung:
Als erstes die Zutaten für den Boden zu einem Teig kneten (falls nötig 1-2 El Wasser noch dazugeben) und in Frischhaltefolie eingepackt mind. eine Stunde in den Kühlschrank stellen. Dann eine Tarteform (28 cm.) mit Butter einfetten. Den Teig dünn ausrollen und in die Form legen und erneut für 30 Minuten kaltstellen. Jetzt können wir uns um die Füllung kümmern. Rote Beete in ganz feine dünne Scheiben schneiden oder hobeln.
In Ghee ein paar Minuten anbraten. Mit Zucker bestreuen und karamellisieren. Mit dem Balsamico und dem Himbeeressig aufgießen und 5 Minuten offen köcheln lassen. Rotwein hinzugießen und mit einem Deckel bei mittlerer Hitze die rote Beete ca. 10 Minuten weichdünsten. Mit Salz und Pfeffer würzen, danach die Marmelade unterrühren.
Ofen auf 200 C° vorheizen. Teig mit Backpapier auslegen, mit Hülsenfrüchten auffüllen und 10 Minuten blindbacken. Danach alles entfernen und den Boden weitere 15 Minuten backen. Den Boden mit einer Gabel mehrmals einstechen, mit Eiweiß bestreichen, danach noch 1-2 Minuten weiterbacken. Die Füllung, die Schalottenringe und den Ziegenkäse darauf verteilen. Die Tarte ca. 20 Minuten backen. Sie schmeckt am besten mit einem knackigen frischem Salat! Sowohl lauwarm, als auch am nächsten Tag kalt! :-) 

Tipp: Für den Himbeeressig ein handvoll reife Himbeeren mit Weißweinessig übergießen und auf einer sonnigen Fensterbank 2 Wochen ziehen lassen. Nach Gebrauch einfach die fehlende Menge nachgießen, so reicht es bis zum nächsten Sommer! ;-)

Céklás torta kecskesajttal és málnaecettel


Végre megint céklaszezon van! Ezúttal egy fenséges torta formájában illatos málnaecettel leöntve és lágy kecskesajttal sütve...Hmmmmm, mennyei! :-) A tortaalap a szokásos, amit már a lilakáposztás tortánál is sütöttem.


Hozzávalók:
a diós alaphoz:

50 g darált dió
250 g liszt
100 g vaj
1 tojás
1 ek ecet
a céklához:
1 nagyobb friss cékla
1 ek olaj + vaj
2 ek barna cukor
2 ek balzsamecet

2 ek málnaecet
jó löketnyi vörös bor
2 ek áfonyalekvár
só, bors
2 mogyoróhagyma
kecskesajt
ezenkívül: 

szárított borsó az elösütéshez
1 tojásfehérje



Elkészítés:
Elsöként a fenti hozzávalókból (ha szükséges 1-2 ek vízzel) egy rugalmas tésztát gyúrunk és fóliába csomagolva legalább egy órára hütöbe teszük. El lehet elözö való este is készíteni, csak akkor vegyük ki idöben a hütöböl! Egy 28 cm átméröjü tortaformát kivajazunk, lisztezünk, és a vékonyra nyújtott tésztával kifedjük. Villával több helyen megszúrkáljuk és megint hütöbe tesszük 30 percre. Most jön a cékla! Nagyon finomra felszeleteljük vagy legyaluljuk. Az olajban+vajban megpároljuk, a cukorral megszórjuk és egy pár percig karamellizáljuk. Felöntjük a balzsamecettel és hagyjuk 5 percig fedö nélkül az ecetet elföni. Hozzáöntjük a bort és fedövel lefedve kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük a lekvárral. A sütöt 200 fokra elömelegítjük. A tésztát sütöpapírral kibéleljük, a száraz hüvelyeseket (pl. borsót, babot) ráöntjük, elegyengetjük és 10 percet elösütjük. Utána eltávolítjuk a sütöpapírt, és további 15 percig sütjük. Majd a kissé felvert tojásfehérjével lekenjük és 1-2 percet sütjük. Kivesszük és a céklát elsimítjuk rajta. Díszítjük a hagymakarikákkal és a sajttal. Mehet be a sütöbe és kb. 20 percig sütjük. Egy ropogós friss salátával langyosan is nagyon finom, de másnap hidegen is kitünöen ízlik! :-) 

Tipp: A málnaecethez egy nagy maréknyi friss málnát fehérborecettel felönteni és az ablakpárkányon 2 hétig állni hagyni. Ha mindig felöntjük a hiányzó részt, akkor következö nyárig kitart! ;-)

7 Kommentare:

  1. Még soha nem próbáltam ilyen formában a céklát és a málnaecetet sem. De fogom!

    AntwortenLöschen
  2. Nekünk nagyon ízlett! Majd számolj be, ha kipróbáltad, hogy milyen lett! A cékla sokkal finomabb, mint azt sokan hiszik. Próbáltad már a céklás brownie receptemet, vagy a céklás körtés salátámat wasabi öntettel?? Mennyei!


    Üdv:Krisz! :-)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Köszi, majd jelentkezem, ha elkészült. A többit is megnézem!

      Löschen
  3. Húú, nem sámli! :)
    Én úgy fogom megcsinálni, hogy este a tészta összeállításakor megsütöm egészben a céklát, mert akkor összehasonlíthatatlanul finomabb az íze! :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Köszi szépen kedves Judu! Jó ötlet a cékla sütöben való megsütése, nem jár semmi munkával és nagyon finom!

      Próbáld ki ezt a salátát is, ha van kedved hozzá:

      http://culinariaungaria.blogspot.de/2011/10/lauwarmer-rote-beete-salat-mit.html

      Megéri! ;-)

      Gyönyörüszép hétvégét kívánok Neked! Üdv,Krisz!

      Löschen
  4. Gyönyörű és különleges, nekem biztosan ízlene, a családban nem lennék biztos, de talán köretnek megennék:) Sütöttem már céklás browniet, senki nem jött rá, hogy mi van benne:)Szép hétvégét kívánok nektek:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Köszönöm szépen kedves Trollanyu! Ugye, ha jól "elrejti" az ember a céklát, nem is lehet érezni??!! ;-)

      Nektek is gyönyörüszép hétvégét kívánok! Üdv, Krisz!

      Löschen